Kennel Chamiilon

Noen råd til nye valpeeiere

 

Viktig å tenke på når du skal skaffe deg en valp!

Tispe eller hannhund? Begge har sine fordeler og ulemper. Ofte så er tispen anbefalt som den tilgjengelige og hengivne, mens hannhunden kan være litt mer selvstendig og krevende av sin eier.

Når det gjelder de tibetanske rasene kan forholdet være nesten motsatt. Hannhunden knytter seg gjerne til hele familien, mens tispen kan være den som helst knytter seg til den som er eieren.

Tispen løper en til to ganger i året, men det er overkommelig de to-tre ukene det varer. Hannen kan løpe ”hele året” dersom det er mange løpske tisper i nærområdet.

 

Å bli eier av en valp bør være et veloverveid valg. Det er ikke noe 9 til 4 jobb, og lufteturene tar ikke hensyn til vær og føre. Du skal nå jobbe for å få en lykkelig, harmonisk, tillitsfull og trygg valp, slik at den blir en glede både for deg og andre den kommer i kontakt med.

 

Den første tiden kan du gjerne dulle litt ekstra med valpen. Den trenger litt ekstra trøst da. De første nettene bør den ikke sove alene. Den er vant til å ha mor og søsken rundt seg, og ensomhet kan være nokså skremmende for en liten valp. Det kan skade et ellers robust og godt gemytt.

 

Viktig med sosialisering

 

En valp bør være godt sosialisert når den kommer til sitt nye hjem 8 uker gammel. Det er viktig å fortsette denne treningen ved å ta valpen med seg på besøk, og la den treffe andre hunder. Ta den med ut og la den bli vant med trafikk og andre fremmede lyder. Løft aldri valpen opp når det kommer andre hunder og andre "farer", da vil den tro at den har grunn til å være redd. Valpen bør få gjøre sine egne erfaringer. Er den litt usikker må man likevel ikke tvinge valpen. Ignorer valpen, snakk med det "farlige", og vis på den måten at dette er ingenting å være redd for. Hvis valpen etter en stund selv tar kontakt med det "farlige", må den få ros og gjerne en godbit.

Stueren

For å få valpen stueren, er det viktig å ta valpen ut til faste tider og etter faste hendelser, som etter at valpen har sovet, spist eller lekt. Kjeft ikke på valpen dersom uhellet skulle skje, men ros masse når den gjør fra seg ute. Ser man at valpen har tenkt å tisse, løfter man bare valpen ut

Stell av Tibben

 

Tibben er en lettstelt rase og man trenger ikke bruke masse tid daglig på pelsstell. Pelsen skal hverken trimmes eller klippes, men gres gjennom et par ganger i uken. Med en valp derimot kan det være lurt å ta en liten økt hver dag. Sjekk spesielt pelsen bak ørene og pelsen bak ved halen (skjørtene) for her har det lett for å floke seg. Hunder skal ikke bades for ofte, kun når den er skitten eller lukter hund. Bruk da en sjampo spesielt beregnet på hunder.

Sjekk også tenner og tannkjøtt ved å løfte forsiktig på leppene. Dette bør man venne hunden til fra den er valp. Valpen mister melketennene ved 4-5 måneders alder. Er ikke alle tennene felt ved 6-7 måneders alder, bør man få dem trukket. Det er viktig med god tannhelse og at man følger med at de ikke får for mye tannstein og plakk.

Øynene vaskes med en bomullsdott dyppet i kokt, lunkent vann eller man kan få kjøpt øyebadevann på apoteket. Et annet tips dersom det renner fra øynene, er å bruke melittapose – den suger fort opp fuktigheten under øynene.

Klørne bør også klippes innimellom. Dette er også en tilvenningssak som man bør begynne med tidlig. Én måte å gjøre det på er å venne valpen til å ligge rolig på rygg i fanget på eieren. Klø den gjerne litt på brystet og snakk med rolig stemme hvis den er urolig. Etter hvert vil valpen se på denne stunden som en kosestund. Før man for alvor begynner å klippe klørne, kan det være lurt å dunke klotangen lett over klørne slik at valpen blir vant til klotangen. Avslutt alltid med en godbit og masse ros, på den måten vil valpen forbinde stellet med noe positivt.

Alle farger er godkjent på tibben. Den vanligste fargen er likevel sobel. Det vll si at den har sorte dekkhår, men at bunnfargen kan variere.
Vurderer dere utstilling?

Tibetansk Spaniel er en populær utstillingshund. Det kan være flere grunner til og mange bruker mye tid og penger på utstillinger. Skjønnhetsbedømming – den rent estetiske nytelse av å se en harmonisk og velstelt hund. Konkurranse – vårt behov for å ha den beste hunden. Kanskje viktigst – et mål for oppdretter til å avle frem sunne og rasetypiske hunder. I tillegg er det rett og slett en hyggelig hobby, hvor vi kan treffe andre mennesker med felles interesse.

Hensikten er å få en kvalitetsbedømmelse, hvor hunden blir målt opp mot rasens ideal som er beskrevet i rasestandarden. Dommeren skal se på tenner og bitt, se på kroppens proporsjoner, vinkler, haleansetning osv… I tillegg skal dommeren se på hundens bevegelser. Det er derfor viktig å trene den allerede som valp med å stå på bordet, la fremmede ta på den og å se på tennene.

Kanskje noe av det viktigste med å delta på hundeutstillinger, er at hunden blir sosialisert.  Dette gjør at vi får mentalt sunne og sterke hunder, som tåler påkjenningen av høye lyder, fremmede mennesker og nye inntrykk. Den vil også bli trent på tålmodighet, stå i ro og gå pent i bånd.  Noe som kan komme godt med i flere anledninger. Det er viktig å presentere hunden på best mulig måte overfor dommeren, og det gjør en ved å ha forberedt seg best mulig på forhånd.

Tibben bør bades, fønes og børstes før vi stiller den.

Å komme på utstillinger med en velstelt, glad og harmonisk hund, er en veldig positiv opplevelse.

Er dere interressert i å prøve dere på utstilling, vil vi hjelpe dere med råd og veiledning. Bor dere i nærheten vil vi også hjelpe dere med å trene valpen.

 
Noen råd om hva de skal undersøke før du kjøper valp
   
Det er lurt å besøke valpen i hjemmet på forhånd. Observere valpens miljø, om den er kontaktsøkende eller redd og hvordan moren oppfører seg. Be om å få se foreldrene til valpen. Om ikke faren bor der, så be om å få se bilde av han.
 

Foreldrene SKAL være øyenlyste, og øyenlysningen skal ikke være mer enn ett år. Be om å få se papirer på at det er gjort.

Du skal få med deg kjøpekontrakt og en veterinærattest som ikke er mer enn 2 uker. Valpen skal også ha fått minst to ormekurer.

Valpen skal være forhåndsregistrert i NKK, og du skal få ettersendt ei stamtavle. ( Viktig at du spør om den er forhåndsregistrert, og at du får reg.nr med på kjøpekontrakten.)

Noen ønsker seg kanskje en rasehund til lavere pris, men… NB! Inngå aldri en avtale om kjøp av valp til redusert pris og uten stamtavle, så sant ikke avslaget skyldes synlig feil eller arvelige lidelser. Da kan du være med på å støtte useriøs avl, og det er vel noe ingen ønsker.

Det kan være lurt å rådføre seg med noen som har erfaring med rasen på forhånd. Ta gjerne kontakt med valpeformidler eller andre i raseutvalget for Tibetansk Spaniel, som er underlagt Norsk Miniatyrhundklubb og Norsk Kennel Klubb. Du finner informasjon om dette på:

http://www.nmhk.net/tibetanskspaniel/index.htm